Café Derby: mooi, mooi, mooi!

Café Derby is de eerste langspeelfilm van de Vlaamse regisseuse Lenny Van Wesemael, en wat een mooi debuut is het geworden.

Het verhaal speelt zich af in Sint-Denijs-Westrem in 1985. Georges is marktkramer en commerçant in hart en nieren (“Verwijdert alle vlekken, behalve zuigvlekken!”), en vader van een kroostrijk gezin. Wanneer hij hoort dat de paus naar België komt, ruikt hij zijn kans. Naast het terrein waar de paus een openluchtmis zal opdragen, staat Café Derby te huur, het enige café in de omgeving. Hier valt een klein fortuin te verdienen. Tienduizenden gelovigen op pad! En Georges is daar, om de dorstigen laven en de hongerigen te voeden. En hen daarna een paternoster te verkopen. Een briljant plan!

Lenny Van Wesemael baseerde zich voor het verhaal op haar eigen familie. Ook zij verhuisde met haar familie naar de rand van het vliegveld in Sint-Denijs-Westrem, waar de paus de mis kwam opdragen. Ze groeide op in Café Derby, maar toch is dit geen autobiografische film, vertelt Van Wesemael, die ten tijde van het pausbezoek amper drie jaar was.

Autobiografisch of niet, de regisseuse vertelt hiermee een heel persoonlijk verhaal. Geen grote gebeurtenissen, geen moorden en complotten, maar dat hoeft niet. Café Derby is een ontroerende film, die vooral draait om de relatie tussen de elfjarige Sara en haar vader Georges, die zwoegt om zijn dromen waar te maken en zijn gezin te onderhouden, met vallen en opstaan. Het is aandoenlijk om hem bezig te zien.

Dat brengt ons bij de acteerprestaties, want de cast is supergoed gekozen. In de hoofdrollen: de fantastische Wim Opbrouck als vader en Chloë Daxhelet als dochter. De veertienjarige Chloé Daxhelet had geen acteerervaring, maar ze speelt haar rol schitterend. De Nederlandse actrice Monic Hendrickx (onder meer bekend van Penoza) speelt de rol van Renée, de vrouw van Georges en de moeder van Sara. Verder nog bekende namen: Ben Segers (het lief van Lenny Van Wesemael), Geert Van Rampelberg, Mark Van Eeghem, Dirk Van Dijck, Günther Lesage, enz.

De sfeer is helemaal die van de jaren ’80, mét uiteraard de juiste muziek. Lady Linn tekende voor de soundtrack en die mag er zijn. Café Derby opende vorig jaar het Filmfestival van Oostende en werd heel goed onthaald in de bioscoop. Terecht, want hij is mooi, mooi, mooi!
Tv redactie

De redactie van Skynet TV geeft je originele tv-tips. Of het nu gaat om spraakmakende documentaires, spannende series, leuke tv-programma’s of straffe films… Dankzij de Skynet TV-redactie weet je wat voor boeiends er te zien is op tv. Zak lekker onderuit en geniet !

Dit artikel maakt/laat mij
  • 0
  • 17
  • 1
  • 0
  • 0

Lees ook