Thuis-actrice Katrien De Ruysscher: een topwijf met een heel groot hart

Katrien De Ruysscher is een drukbezette vrouw, maar voor iets wat haar na aan het hart ligt, maakt ze graag tijd.

In ‘Thuis’ speelt ze sinds 2012 de rol van Judith Van Santen, huisarts en moeder van Emma en Stan. In het echte leven woont ze in Lommel, runt ze een huishouden met drie prachtige kinderen, én zet ze zich in voor de asielzoekers die sinds een paar maanden zijn neergestreken in het Lommelse Parelstrand.

Journalist Riadh Bahri noemde haar onlangs een topwijf. Wij gingen bij Katrien op de koffie en zijn het helemaal met hem eens!

Het zijn drukke dagen voor jou, maar naast je opnames voor Thuis en je gezin heb je onlangs mee je schouders gezet onder een initiatief voor vluchtelingen: ‘945 in beeld’.

Katrien De Ruysscher
:
“Een tweetal maanden geleden hoorden wij dat er hier in Lommel aan het Parelstrand 945 asielzoekers zouden worden opgevangen. Dat nieuws zorgde hier in de buurt voor heel heftige, vaak negatieve reacties, van boosheid en bezorgdheid tot onbegrip en angst. Ik had daar een vervelend gevoel bij en wilde ook graag een positief geluid laten horen.”

Hoe is ‘945 in beeld’ ontstaan?

Katrien De Ruysscher:
“Er werd heel veel over de mensen, maar niet mét die mensen gepraat. De vluchtelingen konden op geen enkele manier zelf hun stem laten horen.

Een van de vrouwen met wie ik het project gestart ben, is de Lommelse kinderpsychiater Sofie Sevens. Zij hoorde hier en daar dat mensen graag iets wilden doen, en ze heeft ons op een bepaald moment bij elkaar gebracht. Al die mensen op de vlucht, we wilden hen de kans geven hun verhaal te vertellen.”

Hoe doen jullie dat precies?

Katrien De Ruysscher
:
“We hebben besloten om de asielzoekers een gezicht te geven, met een foto en een interview. De foto’s worden gemaakt door een Lommelse studente fotografie, Marie Bouly, en zijn heel mooi en persoonlijk. Marie maakt haar eindwerk over dit project. Bij de foto komt een soort paspoort, met basisinformatie zoals naam, leeftijd, beroep, hobby’s, enz. We stellen twee standaardvragen, over hun mooiste herinnering en hun hoop voor de toekomst. En dan komt hun verhaal. Belangrijk is dat het hun eigen verhaal is, zij beslissen zelf wat ze vertellen.”

De verhalen die jullie horen zijn stuk voor stuk aangrijpend. Is er een verhaal dat je specifiek bijblijft?

Katrien De Ruysscher:
“Een getuigenis die me altijd zal bijblijven is die van Jakir, een jongen uit Bangladesh die tijdens het interview echt in tranen is uitgebarsten. Hij wilde helemaal niet weg uit zijn land, maar zijn vader was vermoord en hij voelde zich niet veilig. Op het Parelstrand is hij de enige asielzoeker uit Bangladesh. Moederziel alleen is hij, in een vreemd land waar hij niemand kent. Het is een hartverscheurend verhaal, ik zal zijn tranen nooit vergeten. De verhalen van de gezinnen zijn natuurlijk ook heel heftig en erg, maar die mensen hebben tenminste elkaar nog.”Inmiddels is het aantal asielzoekers dat in Lommel wordt opgevangen, verminderd tot 750. Nog steeds heel veel mensen. Willen jullie die allemaal in beeld brengen?

Katrien De Ruysscher:
“Intussen hebben we een vijftiental portretten gemaakt. In het begin hadden we de bedoeling er elke dag vijf te doen, maar dat is praktisch en emotioneel gewoon niet haalbaar. Het zou ook niet respectvol zijn, om van het ene verhaal naar het andere te stappen. We posten nu om de andere dag een interview.

Dat die verhalen zo heftig en triest zijn, dat hebben we in het begin wel onderschat. Vaak komen dezelfde schrijnende verhalen naar boven, over de vlucht en de boten. Het is heel erg wat daar gebeurt en heel traumatisch voor die mensen. Iedereen is wel iemand verloren, thuis of onderweg.

We praten best lang met de mensen die we portretteren. Ze allemaal interviewen, zal dus misschien niet lukken. Maar zolang ze hier zijn, gaan we door.”

Hoe reageren de asielzoekers zelf op het initiatief?

Katrien De Ruysscher:
"In het begin waren ze vrij wantrouwig. Ze wisten niet wie we waren of om wat voor interview het ging. Ondertussen is dat al veranderd en worden we zelfs uitgenodigd! We hebben bij wijze van spreken al bijna een wachtlijst van mensen die geïnterviewd willen worden. De mensen zijn blij dat ze eindelijk hun verhaal eens kunnen vertellen, de gesprekken hebben voor hen ook een therapeutische werking.

Wat ik vooral geweldig vind, is dat ons project een dynamiek gecreëerd heeft op het Parelstrand. Zo hebben we met iemand gepraat die in Syrië een Frans talencentrum had, en die nu helpt bij de organisatie van Nederlandse lessen. Of iemand die in Iran een kledingzaak had, en die nu helpt in het winkeltje op het Parelstrand. Die mensen krijgen weer een gevoel van eigenwaarde, ze zijn niet alleen meer ‘een vluchteling’. Ze zijn opnieuw wie ze waren in hun land van herkomst, iemand met een beroep, dromen, hobby’s.

Pijnlijk is dat de vluchtelingen zich heel erg bewust zijn van het imago dat ze hebben in het Westen. In alle interviews zien we bijvoorbeeld dat ze heel bewust hun dankbaarheid uiten."

Veel buurtbewoners zagen de komst van zoveel vluchtelingen niet zitten. Hoe kan ‘945 in beeld’ helpen om die bezorgdheid weg te nemen?

Katrien De Ruysscher:
“Ik vind het fijn om te zien dat de mensen blijven lezen, dat de nieuwsgierigheid er is. In het begin kregen we ook wel wat kritiek, maar dan zag je dat andere mensen daar weer op begonnen te reageren. We mengen ons niet in discussies die onderling ontstaan, want we willen neutraal blijven. Het project heeft wel iets in gang gezet en dat is fijn. Zo is de vrijwilligerswerking in Lommel echt enorm aan het worden. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan ‘945 in beeld’, maar het heeft er misschien wel toe bijgedragen.”

Waar kunnen we alle verhalen van ‘945 in beeld’ volgen?

Katrien De Ruysscher:
"Het initiatief leeft echt op de sociale media. Nog voor we iets gedaan hadden, had onze Facebook-pagina al duizend likes. Nu zijn dat er al meer dan het dubbele! We zitten ook op Twitter en Instagram, en mijn man heeft een mooie website gemaakt: 945inbeeld.be. Onze verhalen worden nu al in zevenenveertig landen gelezen!

In samenwerking met het cultureel centrum zullen we ook een tentoonstelling organiseren met alle foto’s van het project. In april zouden de asielzoekers hier in principe weer vertrekken, en we vinden het belangrijk dat zij allemaal bij de opening tentoonstelling aanwezig kunnen zijn. Hopelijk ontstaat er dan ook weer een dialoog."

Wat hoop je nog voor het project?

Katrien De Ruysscher:
"Eerst en vooral willen we nog veel mensen interviewen. We krijgen heel veel reacties, er is zelfs een groep in Mechelen die iets gelijkaardigs wil doen. Dat is natuurlijk fantastisch! We zijn zelfs genomineerd voor een prijs bij Vluchtenlingenwerk Vlaanderen.

Ik was echt verdrietig toen ik zag hoe negatief er gereageerd werd op de komst van asielzoekers naar Lommel, maar nu heb ik toch weer moed gekregen. Ik hoop dat de mensen onze verhalen blijven lezen, dat ze zich proberen te verplaatsen in de situatie van al die mensen op de vlucht. Die mensen snakken naar een thuis, ik hoop dat ze die hier kunnen vinden."Interview voor Proximus TV door P. N.

Tv redactie

De redactie van Skynet TV geeft je originele tv-tips. Of het nu gaat om spraakmakende documentaires, spannende series, leuke tv-programma’s of straffe films… Dankzij de Skynet TV-redactie weet je wat voor boeiends er te zien is op tv. Zak lekker onderuit en geniet !

Dit artikel maakt/laat mij
  • 3
  • 78
  • 4
  • 1
  • 9

Lees ook